‘De reis van ons afval’
Met enthousiasme vertellen over afval, kan dat? Jazeker, Edo Dokter en Ruben van Noppen van ACV beschrijven het inzamelen van afval als een reis. Sinds 1 januari is ACV de nieuwe afvalinzamelaar in Scherpenzeel. En de twee heren hebben zowel complimenten als tips voor de Scherpenzelers.
Dokter trapt af met: ,,Het is mooi wanneer afval weer grondstof wordt. Van bijvoorbeeld PMD afval maak je hoogwaardig materiaal. De ontwikkeling in de afvalverwerking kun je kort samenvatten: van storten naar verbranden naar inzamelen en hergebruik van materialen”. En Van Noppen voegt toe: ,,Iedereen produceert afval en wij nemen de mensen graag mee in de reis die hun afval maakt. Als ACV hebben we veel kennis in huis en die unieke informatie delen we graag met de inwoners van Scherpenzeel”. Wist je bijvoorbeeld dat er in de ACV-app een handige tool zit waarmee je kunt kijken in welke kliko een bepaald stuk afval moet? ,,Dat kan nog weleens verrassend uitpakken is onze ervaring. Soms denk je dat iets in de PMD-zak moet, maar is het toch echt restafval”. Of juist andersom. De twee zijn blij met de kroonringen in Scherpenzeel. ,,Dit werkt prima voor ons”.
Toetreding
De toetreding van Scherpenzeel tot ACV had een aanloop omdat de gemeente aandeelhouder werd. ,,Het proces van toetreding is best complex aangezien daar veel partijen bij betrokken worden. Natuurlijk op ambtelijk niveau de medewerkers van de gemeente Scherpenzeel zelf en de medewerkers van ACV, maar ook bestuurlijk. De gemeenteraad van Scherpenzeel, de Raad van Commissarissen van ACV en de Algemene Aandeelhoudersvergadering (huidige aandeelhoudende gemeenten) van ACV hebben daarin een formele bestuurlijke verantwoordelijkheid. Met zo’n proces ben je al gauw een dik jaar bezig om alles in kannen kruiken te krijgen en gelukkig is dat goed verlopen”, legt Dokter uit.
,,Hierna gingen we aan de slag met het praktisch voorbereiden van het afval inzamelen in het dorp”. Zo werd de ACV-app geïntroduceerd. ,,En met succes. Inmiddels hebben 2700 van de 4000 Scherpenzeelse huishoudens de app gedownload. Hier staan de ophaaldagen in, ook als daar wat in verandert met feestdagen bijvoorbeeld. En de handige tool van welk afval waar in moet”, aldus Ruben van Noppen.
Enthousiast
Van Noppen reed ook al enige keren mee op de afvalauto door Scherpenzeel. ,,Wat me opviel, was de schone omgeving. En de behulpzame inwoners. We kregen bijvoorbeeld tips hoe we een bocht zo makkelijk mogelijk konden nemen. Ook zijn er goede contacten met de omgevingsdienst van de gemeente”, klinkt het enthousiast.
Toch zijn er ook aandachtspunten: ,,Wat we op dit moment ervaren, is dat er regelmatig zeer zware kliko’s met restafval of GFT aan de weg worden gezet. Deze zijn dan zo vol en zwaar dat ze niet goed meer kantelen of manoeuvreren. We hebben dan ook moeten besluiten dat we (om de gezondheid van onze werknemers te beschermen en wegens wetgeving) de veel te zware kliko’s laten staan en niet legen. We hangen er een hanger aan zodat de inwoner weet wat het probleem is met deze kliko”, geeft Van Noppen aan. ACV werkt ook aan de geleidelijke invoering van de zijlader. Hierbij worden de kliko’s aan de zijkant van het voertuig geleegd. ,,Hierbij is het belangrijk dat de containers op de juiste manier aan de weg worden gezet. Inwoners van Scherpenzeel krijgen hier ruim van tevoren verdere informatie over”.
Kwaliteit
,,De afvalscheiding in Scherpenzeel kan hier en daar verbeterd worden. We hebben bijvoorbeeld vervuild PMD-afval opgehaald, hierbij waren de verpakkingen niet leeg en daardoor is het geen zuivere PMD. Ook vonden we een heel brood in een plastic zak in de GFT-kliko. Het kost op deze manier meer om het afval te hergebruiken en in sommige gevallen was het zo vervuild dat er niks anders op zat dan te verbranden bij het restafval”. Wanneer het afval verbrand wordt in plaats van hergebruikt, ‘dan is het voor altijd aan de aarde onttrokken’, stelt Dokter.
Daarom geven de twee hun tips graag mee aan de inwoners van Scherpenzeel. ,,Met als extra voordeel: wanneer je je afval zo zuiver mogelijk aanbiedt, kan de verwerker het beter voor hergebruik inzetten. Op termijn kan dit betekenen dat de kosten voor afvalinzameling voor de inwoner naar beneden kunnen”, aldus Van Noppen. ,,Daarom roepen we de Scherpenzelers op om scherp te zijn op afvalscheiding, daar vaart iedereen wel bij”.