Gevecht met regen, slakken en duiven aan de Vlieterweg

Regen kan een vriend én een vijand zijn. Vocht is nodig om gewassen te laten groeien, dit voorjaar was het echter zo nat dat zowel tuinderij ‘t Struykgewas en het Plukatelier aan de Vlieterweg voor een uitdaging stonden.

Met als gevolg dat bepaalde groenten en bloemen het niet gered hebben. Toch is de stemming positief bij Pieter Struyk en Jennita Jansen. “We kijken vooral naar wat wel lukt.”

Naast de overvloedige regen vormden slakken en duiven een probleem. Zij aten bijvoorbeeld de rucola op en pikten gaten in de kolen. Hazen genoten van een aantal bloemen bij Jennita op het veld. Pieter zaaide inmiddels al voor de derde keer wortels en voor de vierde keer rode bieten door de nattigheid. Wel had hij een mooie oogst van vroege aardappels. “Een experiment wat goed uitgepakt is. Dan ben je heel blij met de 160 kilo aardappels die je binnenhaalt.” 

Troost

Een schrale troost vinden de twee dat elke tuinder deze problemen heeft dit voorjaar. ’t Struykgewas werkt samen met tuinderij de Elzenkamp in Voorthuizen. “Daar is het echt dramatisch. Om te janken. Zoveel regen is daar gevallen dat veel gewassen het niet redden. Dat betekent ook dat het soms een uitdaging is om de  groentekratten voor de abonnees te vullen”, aldus Pieter. In een uiterst geval van nood wordt er dan groenten ingekocht om zo toch een goedgevulde krat te kunnen bezorgen.

Tijdens het interview oogst Pieter intussen rode slakroppen die er ongehavend uit zien. ,,Het vreemde is dat ernaast groene sla staat en daar hebben de duiven feest gevierd, daar is niets meer van over. Maar deze rode sla is prachtig en ongeschonden.” Vrijwilligers lopen langs met kratten met frisse paksoi, ook die is goed uit de strijd gekomen. 

Aandacht

Jennita en haar vrijwilligers buigen zich over de bloembedden. “Op dit moment mis ik vroege bloeiers om boeketten mee te maken. Gelukkig is het nu iets warmer aan het worden en zie je verschillende bloemen toch op gang komen. De bodem is zo nat geweest dat we geultjes moesten graven tussen de bloembedden om het water af te voeren. Door het vocht bleef de bodem ook langer koud en dat is niet gunstig voor bloemenzaad.” 


Ook hier een opgewekte instelling ondanks de tegenslagen. “Op dit moment red ik het door ‘met aandacht te plukken’. We hebben niet de overvloed aan allerlei bloemen die je normaalgesproken half juni hebt, maar ik kan voor onze abonnees nog steeds biologische boeketten samenstellen. Ook voor bruidsboeketten en corsages red ik het, soms met wat aanvullingen van biologische  collega-bloemenkwekers.”


Pieter en Jennita zien hun werk op de tuinderij als een goede les in afhankelijkheid en vertrouwen. ,,We hebben geduld, uithoudingsvermogen en we maken er altijd het beste van. Zeker met onze enthousiaste vrijwilligers is het zelfs een feestje om in de stromende regen hier bezig te zijn. We hopen erop dat het weerbericht wat positiever wordt en de groenten en bloemen met de zon erbij een extra duwtje in de rug krijgen.”

Op zaterdag 10 augustus doet de tuinderij mee met het Rondje Tuinen Amersfoort en is geopend van 10.00 tot 17.00 uur. 


Tekst en foto: Tekstbureau Janneke Hek