In actie tegen voedsel verspillen
Jaarlijks gooien we 33 kilo voedsel per persoon weg. Om hier aandacht voor te vragen, staat Chef Impie op woensdag 11 september op de weekmarkt om te koken met ‘restjes’. Immanuel van de Fliert (Chef Impie) en Mark Mudde van Jumbo Mudde slaan hierbij de handen ineen. ‘Kom vooral proeven wat we maken en laat je inspireren om minder te verspillen’.
Van 9 tot 15 september wordt landelijk de Verspillingsvrije week gehouden met diverse lokale initiatieven. In opdracht van de gemeente Scherpenzeel kookt Chef Impie op 11 september en staat de Energiecaravan van Teun van Roekel op de markt. En delen medewerkers van de gemeente Scherpenzeel herbruikbare groente- en fruitnetjes uit om verpakkingsmateriaal uit te sparen.
Verrassend
Chef Impie kijkt er naar uit om te laten zien aan Scherpenzelers dat je met voedsel wat op of over de datum is nog van alles kunt bereiden. ,,Met meer dan dertig jaar ervaring als kok weet ik wat de mogelijkheden zijn en verras ik de mensen graag. Nadat ik gevraagd werd om te koken tijdens de verspillingsvrije week, heb ik contact gezocht met Mark Mudde van Jumbo Mudde of ik producten die bijna of tegen de datum zijn, mocht gebruiken voor de verspillingsweek”. Daar kwam een positieve reactie op van Mudde. ,,In de verspillingsvrije week doneren wij diverse producten zoals groente en brood aan Chef Impie. Hij maakt er vervolgens weer heerlijke gerechten van die uitgedeeld gaan worden op de weekmarkt. Hiermee laat hij duidelijk zien dat producten die tegen of over de uiterste verkoopdatum zitten, vaak nog wel gebruikt kunnen worden om mee te koken”, aldus Mudde.
Keep it simple
Van de Fliert heeft een goede tip voor alle Scherpenzelers om verspilling tegen te gaan: ,,Houd eten gewoon eenvoudig. Bij de supermarkt kun je alle basisproducten kopen, om doordeweeks te koken. Stel dat we allemaal elke dag hetzelfde zouden eten, dan zou er minder te verspillen zijn en kunnen de supermarkten daar veel beter op inkopen. Wat zou helpen is, dat je thuis een lijstje maakt met wat je op welke dag wilt eten. Bijvoorbeeld op maandag rijst, op dinsdag aardappels en op woensdag restjes, dan hou je weinig over om te verspillen. Ook in mijn werk probeer ik zo strak mogelijk in te kopen zodat er weinig weg hoeft. Dit spaart natuurlijk ook een hoop geld uit”.
Mudde bekijkt het nog wat breder: ,,Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen zit verankerd in het DNA van Jumbo, zowel landelijk als lokaal. Hierin hebben we de 5 pijlers: lokaal in verbinding, gezond eten, ketens verduurzamen, goed werkgeverschap en minder verspillen. Voedselverspilling is zeer schadelijk voor het milieu en Jumbo is er landelijk in geslaagd het laatste jaar al 29% te reduceren. Dagelijks controleren wij door de hele winkel heen onze verkoopdata op producten. Hiermee garandeert een producent dat de kwaliteit nog optimaal is, maar ook vaak daarna kan een product nog geconsumeerd worden. Deze producten bieden wij vervolgens aan via de site ToGoodToGo.nl of in onze winkel in ons Minder Verspillen Meubel. Hierop krijgen klanten dan gemiddeld 35% korting per product”.
Sinaasappelschillen
Ook gaan de sinaasappelschillen van Jumbo retour om verwerkt te worden tot huishoudelijke schoonmaakproducten, zoals afwasmiddel of allesreiniger. Met feestdagen is de winkel gesloten, de extra producten die nog prima eetbaar zijn, doneert Mudde aan de lokale voedselbank. Lokaal maakt Mudde ook keuzes in het assortiment om zo aan te sluiten op de wensen van de Scherpenzelers. ,,Hebben we toch iets gemist, dan horen we het natuurlijk graag”, geeft hij aan. Hij ziet meer bewustzijn bij zijn klanten. ,,Zowel jong als oud is er bewust mee bezig wat men eet, waar het vandaan komt en hoe dat zo duurzaam mogelijk hier terecht komt”. Mudde heeft als tip: ,,Kijk eerst goed in je (koel)kast wat je nodig hebt voor een maaltijd. Mocht er dan toch iets overblijven is dit vaak nog goed te bewaren in de vriezer of te verwerken in een ander gerecht”.
Woensdag 11 september kookt Chef Impie op de weekmarkt bij de Breehoek met producten van Jumbo Mudde. ,,Kom langs om te proeven, advies te vragen en te genieten van verspillingsvrije gerechtjes". Voor energiebespaaradvies staat de Energiecaravan er en neem ook een gratis fruit/groentenetje mee. Op = op.
Chef Impie en Mark Mudde
tekst en foto's Tekstbureau Janneke Hek