Stap 1 Isoleer en ventileer
Een goed geïsoleerde woning verbruikt weinig energie. Isoleer hiervoor de vloer, het dak, (spouw)muren, deuren en ramen. Ook is goed ventileren belangrijk voor uw gezondheid. Zo bespaart u direct veel geld én woont u comfortabeler.
Gevelisolatie
Gevelisolatie is een slimme verbetering van uw huis: lagere energiekosten, meer wooncomfort, en goed voor het milieu.
Een spouw is de ruimte tussen een binnenmuur en een buitenmuur. Heeft uw gevel een spouw, dan kunt u die laten opvullen met isolatiemateriaal. De helft van de spouwmuren in Nederland is al geïsoleerd.
Spouwmuurisolatie geeft veel comfort in huis. Uw woning houdt de warmte beter vast en de muren geven minder kou af. Het is gelijkmatiger warm in huis. Ook de winst voor het milieu is groot: doordat de verwarming minder vaak aanslaat, daalt je gasverbruik en stoot u minder CO₂ uit.
Het is goed voor het milieu om de vloer van uw begane grond te isoleren. Na vloerisolatie gebruikt u op jaarbasis gemiddeld 320 m³ minder gas. Dat scheelt 600 kilo CO₂-uitstoot en op uw energierekening. . Een geïsoleerde vloer is niet alleen minder koud aan uw voeten, uw huis is ook gelijkmatiger warm, u voelt minder tocht en u hebt geen last meer van vocht vanuit de kruipruimte.
Een dak zonder isolatie is een van de grootste energieverspillers in huis. Met goede dakisolatie bespaart u jaarlijks honderden euro’s aan stookkosten en woont u comfortabeler.
Vloerisolatie
Vloerisolatie geeft meer comfort in huis en bespaart energie. Mensen met vloerisolatie zijn daar erg tevreden over. Wilt u ook warmere voeten?
Het is goed voor het milieu om de vloer van uw begane grond te isoleren. Na vloerisolatie gebruikt u op jaarbasis gemiddeld 320 m³ minder gas. Dat scheelt 210 euro per jaar op uw energierekening en 600 kilo CO₂-uitstoot. Een geïsoleerde vloer is niet alleen minder koud aan uw voeten, uw huis is ook gelijkmatiger warm, u voelt minder tocht en u hebt geen last meer van vocht vanuit de kruipruimte. Vloerisolatie kost voor een gemiddelde woning ongeveer 1.800 euro.
Vloerisolatie is makkelijk aan te brengen als ju een hoge kruipruimte onder de vloer hebt. Maar ook zonder (of met een lage) kruipruimte is het isoleren van uw vloer mogelijk.
Dakisolatie
Een dak zonder isolatie is een van de grootste energieverspillers in huis. Met goede dakisolatie bespaart u jaarlijks honderden euro’s aan stookkosten en woont u comfortabeler. Bij een verwarmde zolder is uw voordeel gemiddeld zo’n 650 euro per jaar, bij een onverwarmde zolder bespaart u ongeveer 400 euro.
Meer dan 80 procent van de woningen heeft al een geïsoleerd dak, maar de meeste zijn matig geïsoleerd. Het is de moeite waard om een dak met matige isolatie te verbeteren. Sommige maatregelen kunt u prima zelf uitvoeren. Een goed geïsoleerd dak is beter voor het milieu. Uw woning verliest minder warmte zodat u minder hoeft te stoken. Dat scheelt gas en CO₂-uitstoot, en geeft dus minder klimaatverandering.
Het isoleren van een schuin dak van een gemiddelde eengezinswoning kost ongeveer 5.200 euro als je het laat doen (76 m² dak, bedrag inclusief afwerking, bijvoorbeeld gipsplaten). Als u het zelf doet, betaalt u alleen 1.100 euro aan materialen.
Glas vervangen
HR++ dubbel glas en triple glas isoleert veel beter dan enkel glas of gewoon dubbel glas. U woont comfortabeler en bespaart op uw energieverbruik. Zijn uw kozijnen aan vervanging toe? Dan zijn nieuwe kozijnen met triple (‘driedubbel’) glas de beste keuze. Wilt u alleen het glas vervangen? Kies dan voor HR++ dubbel glas of triple glas.
Met isolatieglas – zoals HR++ dubbel glas en triple glas – blijft de warmte in huis. Daardoor bespaart u energie, wat goed is voor het klimaat (minder CO₂-uitstoot). Bovendien is het comfortabel: geen tocht en kou bij de ramen, geen condens aan de binnenkant van het raam en veel minder geluid van buiten.
Als u in een gemiddelde tussenwoning met alleen enkel glas (20 m²) al het enkel glas vervangt door HR++ dubbel glas, bespaar je zo’n 240 euro per jaar op je energierekening.
Triple glas wordt ook wel HR++ triple glas, HR+++ glas, drievoudig glas of driedubbel glas genoemd.
Ventilatie
Goed ventileren is nodig voor je gezondheid. Zeker in goed geïsoleerde woningen. Toch gebeurt dit vaak onvoldoende. Een op de tien woningen heeft schimmel en in veel huizen is binnen meer fijnstof aanwezig dan buiten. Ventilatie kan dus beter.
Vroeger ging luchtverversing in huis vanzelf, via naden en kieren. Maar in goed geïsoleerde huizen gebeurt dat niet en is andere ventilatie nodig. Vuile lucht moet het huis uit en schone lucht moet aangevoerd worden. Vervuilde lucht in huis versterkt allergieën, luchtwegproblemen en irritatie van slijmvliezen, zeker bij ouderen en mensen die al ziek zijn. Ventilatie zorgt voor minder vuile lucht in huis; helemaal te voorkomen is vervuiling niet.
Ventilatie kost wat energie, maar het is geen verspilling: het is hard nodig voor je gezondheid.