Stap 3 Gebruik duurzame energie

Duurzame energiebronnen als zon, wind en aardwarmte veroorzaken geen luchtvervuiling en weinig CO₂-uitstoot. Ander voordeel is dat deze energie nooit opraakt. Via een energieleverancier kun uw duurzame stroom en gas kopen. Maar u kunt er ook voor kiezen om zelf duurzame stroom op te wekken; op uw eigen dak of andermans dak.

Zonneboiler

Met een zonneboiler bespaar je bijna de helft op uw energieverbruik voor warm water. Milieu Centraal zet op een rij waar u aan moet denken als u een zonneboiler koopt. U kunt subsidie krijgen voor de aanschaf van een zonneboiler.

Zonnepanelen leveren stroom, zonneboilers zorgen voor warm water. Een zonneboiler is een milieuvriendelijk alternatief voor aardgas: bij gebruik van zonne-energie komt geen CO₂ vrij en zonlicht raakt nooit op. Een huishouden met vier personen bespaart met een zonneboiler jaarlijks zo’n 200 m³ gas en 370 kg CO₂-uitstoot.

In de zomer levert je zonneboiler bijna al uw warme water. In de winter lukt dit niet, ook niet met een grote zonneboiler. Maar u hoeft niet bang te zijn voor een koude douche: als er minder zonlicht is, zorgt uw combiketel of warmtepomp voor warm water.

Waarom zonnepanelen?

Milieuvriendelijk en rendabel: zonnepanelen voorzien je van duurzame stroom. De prijs is de afgelopen 5 jaar met een kwart afgenomen. Het is financieel aantrekkelijk om zonnepanelen op je dak te leggen. Lukt dat niet, dan kun je ze misschien kwijt op andermans dak.

De populairste zonnepanelen zetten 14 tot 18 procent van het zonlicht dat er op valt om in elektriciteit. In 2 tot 3 jaar heeft een zonnepaneel al meer CO₂-uitstoot bespaard dan het kostte om het paneel te maken. Daarna leveren jouw zonnepanelen nog 22 jaar milieuvoordeel!

Zonnepanelen op andermans dak?

Kunt u of wilt u  geen zonnepanelen op uw eigen dak plaatsen? Dan kunt u ook zonnepanelen op andermans dak plaatsen. Ook daarmee behaalt u nog een leuk rendement

Persoonlijk advies 

Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op met het Energieloket. Bel het Energieloket via (033) 247 12 28, stuur een e-mail naar vraag@energieloket-scherpenzeel.nl of laat uw gegevens achter op energiesamenfoodvalley.nl/scherpenzeel-eloketvraag.

Het Energieloket is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur. Bij geen gehoor mag u een voicemail achterlaten. U wordt dan binnen 1 a 2 werkdagen teruggebeld.