Weidevogelbescherming kent uitdagingen

De leden van weidevogelbescherming de Kiewiet kijken terug op een seizoen vol verrassingen én uitdagingen. Zo waren ze blij verrast door de hoeveelheid pullen (kuikens) die rondliepen op de Emminkhuizerberg. Ook werden ze uitgedaagd door scholeksters die van een dak dreigden te vallen. 

De groep vrijwilligers is betrokken, enthousiast en gemotiveerd. “Onze taak is wellicht aan het veranderen. Van het zoeken van nesten van weidevogels en die beschermen, naar het nesten zoeken én kijken wat we voor de jongen kunnen betekenen. Dit doen we samen met diverse natuurorganisaties waaronder BoerenNatuur, voorheen het agrarisch collectief, en natuurlijk de boeren in ons gebied. Weidevogels horen bij het boerenland en verrijken onze weilanden met kleur, geluid en prachtige duikvluchten”, licht Henk de Leeuw, voorzitter van de Weidevogelbescherming (WVB) de Kiewiet toe.
 

Ook vrijwilliger sinds jaar en dag René Gerritsen ziet deze ontwikkeling. “We gaan meer richting monitoren in plaats van met stokken in onze hand het veld op. Je doet je beschermende werk voor de jongen zodat die het goed hebben, dit in samenwerking met de agrariër. En natuurlijk ben je heel blij wanneer je het eerste kievitsei in je gebied vindt. Dat is altijd een mooi moment en tegelijk de start van het nieuwe beschermingsseizoen”. 
 

Weidevogels worden dorpsvogels

De trend die ze zien ontstaan is dat weidevogels van boerenlandvogel steeds meer dorpsvogels worden. Zo broeden er al scholeksters op het dak van het pand aan de Marktstraat waar de Blokker in zit. “Al hebben we ze dit jaar voor het eerst niet gezien daar. Ook op panden op het industrieterrein en aan de Ringbaan nestelen ze. Het gevaar van broeden op een plat dak is dat de eieren of de kuikens bij regen meegevoerd worden het afvoerkanaal in.” 
Mocht je een stel scholeksters (of andere weidevogels) op een onveilige plek zien broeden, meld dit dan bij de vrijwilligers van de Kiewiet. Zij ondernemen dan actie om het nest en de vogels te beschermen. 

Plasdrasland is aantrekkelijk

De samenwerking met boeren en loonwerkers in het gebied in en rondom Scherpenzeel is van groot belang. Meer dan 60 boeren doen actief mee aan het (helpen) beschermen van de weidevogels. “Dat is heel belangrijk, zonder hun medewerking kunnen wij niet monitoren en beschermen. Er zijn gelukkig goede vergoedingen die de boeren aan kunnen vragen voor bijvoorbeeld uitgestelde werkzaamheden op het land, het inzaaien van akkerranden of het juist braak laten liggen van een strook land.” 
Plasdrasland (hierbij staat een deel van het grasland onder water) is aantrekkelijk voor veel vogels en boeren worden gestimuleerd om deze aan te leggen. Ook in Scherpenzeel en omgeving zijn zulke plasdrasstukken te vinden. Zwaluwen profiteren hier ook van en kunnen hier modder halen voor hun nest en insecten vangen die boven het water vliegen. 

Nat voorjaar

Door het natte voorjaar waren er minder insecten. De kuikens van weidevogels voeden zich echter voornamelijk met insecten. Een korte vegetatie is hierbij noodzakelijk voor bijvoorbeeld kieviten, dat zijn oogjagers. 
“De biodiversiteit staat overal onder druk en ook weidevogels ondervinden hier de gevolgen van. Zo proberen we samen met agrariërs het leefgebied voor de kievit te verbeteren, om zo de overlevingskansen voor de kuikens te vergroten. Meer dan 90% van alle weidevogelnesten zijn afkomstig van de kievit”, aldus De Leeuw. De regenachtige lente zorgde ook voor uitgesteld broedsucces, omdat het boerenland nat en koud was waardoor vogels meerdere vervolglegsels produceerde, omdat deze eerder verloren waren gegaan.  

Meld onveilige broedplekken

De twee weidevogelbeschermers roepen de inwoners van Scherpenzeel op om hun ogen open te houden. “Let op de natuur om je heen, kijk goed waar weidevogels in het voorjaar broeden en wanneer dat geen veilige plek lijkt, meld dat dan bij ons. Geniet ook van de bijzondere soorten vogels die ieder jaar weer terugkeren naar deze omgeving. Zo is het bijzonder dat er wulpen en tureluurs zijn gespot, die ook nog eens gebroed hebben. Ook scholeksters en kieviten zoeken ieder jaar hun vertrouwde plekje weer op. Kijk naar ze uit, met elkaar beschermen we deze kostbare vogels.”