Zonnecollectoren voor zwembad 't Willaer
Drie miljoen water verwarmen tot een aangename temperatuur moeilijk? Nee niet moeilijk, wél kostbaar met de huidige gasprijzen. Zwembad ’t Willaer kiest daarom voor zonnecollectoren op het dak van het entreegebouw. Deze investering wordt bekostigd met doneer- en sponsoracties die binnenkort starten.
,,Het zwembad wordt ieder voorjaar gevuld met miljoenen liters verwarmd water en daarmee is ’t Willaer grootverbruiker van gas en elektriciteit”, stelt Rien Bakker, bestuurslid.
Wanneer de kraan half april opengaat, is het water te koud om in te zwemmen. Via verwarming wordt een aangename 23 graden bereikt. ,,Op een warme dag zagen we weleens dat de kracht van de zon een aantal graden bijdroeg. Dit in combinatie met de huidige gasprijzen zette ons aan het denken. We wilden minder gas gebruiken en we bekeken de mogelijkheden”.
Het entreegebouw van het zwembad is twee jaar geleden compleet gerenoveerd en toen is rekening gehouden met de draagkracht van het dak om zonnepanelen te dragen. ,,Omdat we als grootverbruiker een gunstig elektriciteitstarief hebben, waren zonnepanelen minder interessant financieel gezien. Een van de vrijwilligers wees ons toen op een Drents zwembad waar ze het water deels verwarmden met zonnnecollectoren. We zijn toen met een delegatie op dat dak dan kijken”. Wat ze daar zagen, sprak het bestuur aan en na wat onderzoek bleek dit ook voor het zwembad van Scherpenzeel een goed idee. ,,Simpel gezegd gaat aan de ene kant van de zonnecollector het koude water erin en aan de andere kant komt het er warmer uit. Zonnecollectoren lijken op een soort ronde pyramides en op het dak van het entreegebouw kunnen we er bijna vijftig kwijt”, vertelt Bakker. Wanneer het zwembad geopend is, zal er een zonnecollector te zien zijn als voorbeeld.
,,Negentig procent van het gasverbruik vindt plaats in april, tijdens het verwarmen van het zwembadwater. Is het eenmaal op temperatuur dan is af en toe wat extra verwarming voldoende. De zon helpt ook een handje. Ook zorgen de isolatiedekens dat het water niet teveel afkoelt ’s nachts”. Het bestuur van ’t Willaer verwacht het gasgebruik met de zonnecollectoren te halveren. De zonnecollectoren worden door middel van sponsoren en doneeracties bekostigd. Ook hoopt het zwembad op een bijdrage vanuit de gemeente Scherpenzeel. ,,Er zijn al hoopgevende gesprekken met de gemeente geweest. Begin april opende wethouder Izaäk van Ekeren de kraan om het zwembad te vullen. We zijn blij met de betrokkenheid van de gemeente bij ons zwembad. Het blijft bijzonder dat Scherpenzeel een eigen openluchtzwembad heeft. En het is van ons allemaal”, klinkt het.
Doordat het zwembad beschikt over een groep enthousiaste en technisch onderlegde vrijwilligers leggen zij zelf de zonnecollectoren aan. Door het feit dat zij de installatie in eigen beheer doen, worden duizenden euro’s bespaard. Ook is er al gezorgd voor valbeveiliging om ongelukken te voorkomen.
Het doel is om de zonnecollectoren na de sluiting van het seizoen 2022 aan te sluiten. ,,Eind augustus sluit het zwembad de deuren weer. Dan kunnen wij met de vrijwilligers beginnen met de installatie van de collectoren. Daar gaat wel wat tijd inzitten. Bij de opening in 2023 hopen we dat de zonnecollectoren hun verwarmende werk doen”. De zonnecollectoren zijn onderhoudsvriendelijk wanneer ze eenmaal geïnstalleerd zijn.
Zwembad ’t Willaer heeft de laatste jaren meerdere energiebesparende maatregelen genomen. Zo werden er isolatiedekens aangeschaft die het zwembadwater ’s nachts bedekken en zo de warmte van het zwemwater helpen vasthouden. Ook is alle verlichting vervangen door LED-verlichting. Het zwemwater wordt voortdurend rondgepompt en gezuiverd. ,,Je krijgt binnen één week ‘groene soep’ in het zwembad wanneer we dit niet zouden doen”. De verhouding tussen de reinigende ingrediënten komt heel precies, ook in het kader van zo milieuvriendelijk mogelijk werken. Er is daarom ook een nieuwe chloordoseermachine aangeschaft om hierbij te ondersteunen. Ook is er een zogeheten zoutelectrolyseinstallatie waarmee het chloor wordt aangemaakt. Eens per maand wordt het water bemonsterd voor legionella. ,,En de douches spoelen we ’s nacht door met water van 60 graden zodat bezoekers gezond kunnen douchen”, vult Bakker aan.
De hoge duikplank is vernieuwd en er zijn bomen aangeplant om meer schaduwplekken te realiseren. De zwemabonnementen zijn online aan te vragen.