‘Zorg voor het landgoed’
Landgoedbeheerder Willem Horst voelt zich als een vis in het water in Scherpenzeel. Hij beheert landgoed Scherpenzeel en heeft daarbij meerdere belangen op het oog. Zijn takenpakket is divers en uitdagend, vindt hij. Vooral hoe je met elkaar het gebied zo duurzaam mogelijk onderhoudt voor de volgende generaties. Dagelijks is hij op pad om met natuur- en bosbeheer de toekomst van het landgoed veilig te stellen.
,,Duurzaam bosbeheer is wat mij betreft het meest efficiënt. Je kapt de boom voordat hij dood is zodat er bijvoorbeeld meubels van gemaakt worden die weer honderd jaar mee gaan. Wanneer ie dood is, kun je er veel minder mee”, legt hij uit. Hekken en bankjes voor het landgoed worden vervaardigd van ‘eigen hout’ en zo in het gebied gehouden. Ook wordt brandhout zo veel mogelijk lokaal verkocht. ,,We doen deze vorm van bosbeheer echt uit passie en dragen daarmee uit dat producten uit ons eigen bos hoogwaardig zijn”. Ook komt er een deel inkomsten uit de verkoop van de houtkap. ,,Een landgoed beheren, heeft ook zeker een zakelijke kant”.
Landschap
Wat biodiversiteit betreft, is het landgoed een schoolvoorbeeld. ,,Zoveel vogelsoorten zijn hier te vinden, dat is best bijzonder. Door het afwisselende landschap wat grotendeels door het landgoed gevormd wordt, is het een aantrekkelijk leefgebied voor dieren. We zien bijvoorbeeld dassen, boommarters en bunzingen hier. Ook bijzondere planten gedijen hier goed”.
Toen Horst begon als landgoedbeheerder in januari 2023 was zijn missie duidelijk: ,,Wat we hier doen, doen we voor de generaties na ons. Zo hebben we in de anderhalf jaar dat ik hier werk al veel bomen aangeplant, ik ga die niet groot zien worden. Dat is juist het mooie van mijn werk. Je ziet misschien zelf de lange termijneffecten niet, maar wat je vandaag doet heeft voor later wel gevolgen”.
Historie
Niet alleen de natuur is van belang op het landgoed, ook de historische waarde speelt mee. ,,Zo hebben we prachtige lanen met oude bomen. Die hebben een geschiedenis en verdienen goed beheer. Ze vormen ook een veilige plek voor bosuilen en vleermuizen. Soms is het nodig om er eentje te vervangen, omdat het niet meer veilig is voor wandelaars. We plaatsen altijd een vervangende boom terug die we met zorg selecteren”.
Die zorg ziet Horst ook graag terug bij de ‘gebruikers’ van het landgoed. ,,Prima wanneer kinderen hier een hut bouwen met natuurlijke materialen, maar laat plastic materialen liever buiten het bos en sla geen spijkers in gezonde bomen. Respect voor dit unieke natuurgebied begint al jong wat mij betreft”. Een ergernis van Horst zijn loslopende honden. ,,Op het landgoed mag je hond nergens los. Er zit wild zoals reeën die erdoor opgejaagd worden. Ook wanneer mensen zeggen dat hun hond dat niet doet, de ree weet dat niet en voelt zich onveilig en gaat vluchten met alle gevolgen van dien. Daar spreek ik mensen dan ook regelmatig op aan. Je bent welkom op het landgoed en je hond ook, maar wel aangelijnd”, stipt hij aan.