Zwerfafval-dames: ‘Liever oprapen dan ergeren’

Diny Beunders en Gerda Veenvliet zetten zich in om Scherpenzeel schoner te maken. Lege blikjes, snoeppapiertjes en mondkapjes, de twee rapen het op. ,,We houden elkaar zelfs vast om afval uit de sloot te halen waar we net niet bij kunnen”, lacht Veenvliet. Iedere twee weken trekken ze hun hesje aan en gaan met hun afvalgrijper en vuilniszak op pad.

Ze ontmoetten elkaar drie jaar geleden bij een actie van de gemeente Scherpenzeel om zwerfafval op te ruimen in het dorp. ,,We kenden elkaar toen alleen van gedag zeggen, maar trokken die middag samen op”, vertelt Beunders. ,,En zo ontstond het idee om iedere veertien dagen zwerfafval op te ruimen. Alleen bij druilerig weer gaan we niet hoor, dan worden we dubbel verdrietig”, vult Veenvliet lachend aan. Want de twee verbazen zich over de hoeveelheid zwerfafval die ze onderweg tegenkomen. Op bijvoorbeeld de Eikenlaan en in het buitengebied is het soms droevig, vinden ze. ,,Het zou mooi zijn wanneer het dorp met recht de ‘parel van Gelderland’ genoemd kan worden”, glimlacht Beunders.

Duimpje omhoog

De reacties van voorbijgangers tijdens hun opruimwerkzaamheden zijn vaak positief. ,,Dan geven mensen ons een duimpje omhoog of roepen: goed bezig. En we zouden het dan ook leuk vinden wanneer meer dorpsgenoten regelmatig zwerfafval gaan verzamelen. Hoe meer hoe beter, want er ligt helaas telkens nieuwe rommel”. En de twee zijn er van overtuigd dat wanneer er al zwerfafval ligt, er nog gemakkelijker meer troep bij gegooid wordt.

Blikjes en sigarettenpeuken komen de twee vaak tegen. Tegenwoordig ook veel mondkapjes. ,,We vonden zelfs een keer een stapel kunstgras in de berm. Ook auto-onderdelen die na een ongeluk zijn blijven liggen. Of planten met de pot of mand er nog om heen”, vertelt Beunders. Ze kiezen voor hun verzamelmiddagen vooral het buitengebied van Scherpenzeel. ,,Hier vinden we van alles wat uit auto’s wordt gegooid. Zakken van fastfoodketens, nog volle bierblikjes en flesjes. Glazen flessen nemen we niet mee wegens de zwaarte. En blikjes maken we plat voor we ze in de vuilniszak stoppen”, legt Beunders uit. Veenvliet herinnert zich dat ze tijdens het pletten van een vol blikje wat er al langer lag, bespat werd door de vloeistof die eruit spoot. ,,Dat was heel erg goor”, lacht ze.

Plastic

Ze kunnen de volle vuilniszakken deponeren in een daarvoor bestemde afvalcontainer van de gemeente. ,,Dat scheelt weer in de kliko thuis”. Bij scholen in het dorp vinden ze veel verpakkingen van koekjes die de kinderen buiten opeten. ,,Misschien goed om hier als scholen aandacht aan te besteden. En als ouders kun je eraan denken om je kind een koekje in een herbruikbaar bakje mee te geven. Dat voorkomt dat er verpakkingsmateriaal op het schoolplein en daarom heen belandt ”. De twee proberen zelf ook bij het boodschappen doen op de verpakkingen te letten. En als extra tip: ,,Neem je eigen draagtas mee wanneer je naar de winkel of de markt gaat. En kijk eens naar wat je voorverpakt koopt, kan dat ook anders?”, raden ze aan. Veenvliet werkt op de markt en vraagt daar steevast: ‘heeft u een tas van thuis meegenomen’ in plaats van ‘wilt u er een tasje bij’. ,,Zo worden mensen zich extra bewust van hun keuzes hoop ik”.

Kleine moeite

Veenvliet en Beunders weten dat er meer dorpsgenoten regelmatig zwerfafval inzamelen. Bijvoorbeeld tijdens het uitlaten van de hond. Ook wandelaars op de klompenpaden in het dorp ruimen regelmatig afval op wat ze tegen komen. ,,Hoe mooi zou het zijn wanneer we de voordeur uitlopen, in onze eigen straat kijken of er afval ligt en dat opruimen? Een kleine moeite en je buurt knapt ervan op. Je kunt bij de gemeente een setje ophalen met daarin een veiligheidshesje, afvalgrijper en een vuilniszak. Wanneer je gaat wandelen, kijk je intussen goed om je heen en het afval wat je vindt, verzamel je. Vanuit de auto lijkt het mee te vallen qua afval in de bermen, maar ga eens van dichtbij kijken”, zegt Veenvliet. Het is een wens van de twee dames om ook de bermen langs de rondweg onder handen te nemen. ,,We verbazen ons erover hoeveel daar neergegooid wordt. Heel jammer. Zie de berm niet als vuilnisbak”, aldus Beunders.

Scherpenzeel Schoon

Op vrijdag 8 april zijn Gerda en Diny aanwezig bij de actie Scherpenzeel Schoon. ,,We delen graag onze tips voor het verzamelen van zwerfafval”.

Van 9.00 tot 11.00 uur staan er vuilcontainers op het Plein 1940. Wie mee wil helpen om Scherpenzeel schoner te maken, kan zich melden. De gemeente geeft gratis zwerfafval-setjes weg, die zijn aan te vragen door te mailen naar duurzaam@scherpenzeel.nl. Graag in de mail aangeven of je het setje vooraf bij het gemeentehuis ophaalt of op 8 april om 9.00 uur bij het Plein 1940. Het setje bevat een veiligheidshesje, handschoenen, vuilniszak en afvalgrijper.

Nieuw in Scherpenzeel is de app Helemaal Groen. Met deze app kun je bijhouden waar je zwerfafval hebt geraapt. De betreffende route kleurt dan groen in de app, zodat anderen weten dat het groene gebied al nagelopen is. Na verloop van tijd kleurt de groene route weer bruin zodat afvalprikkers deze weer kunnen ontdoen van zwerfafval. De app is te downloaden in de playstore van je mobiele telefoon.