Advies over hergebruik van regenwater, wateroverlast in je tuin en praktische tips. De medewerkers van Gewoon Dóén voorzagen Scherpenzelers van deze informatie op twee woensdagen in 2024 met hun KlimaatKeet.
Op zaterdagochtend 19 oktober is een groot deel van de nestkasten door vrijwilligers schoongemaakt. Totaal zijn er 250 nestkasten bezocht, schoongemaakt en zo nodig gerepareerd. Er waren 172 kasten bezet door een mezensoort en 9 kasten door een andere vogel, zoals bonte vliegenvanger, boomklever of mus.
Benieuwd waar uw huis warmte verliest? Laat deze winter voor € 50,- een warmtescan maken. Dan ziet u direct welke plekken u het beste kunt aanpakken. En welke maatregel(en) u daarvoor moet nemen.
Landgoedbeheerder Willem Horst voelt zich als een vis in het water in Scherpenzeel. Hij beheert landgoed Scherpenzeel en heeft daarbij meerdere belangen op het oog. Zijn takenpakket is divers en uitdagend, vindt hij. Vooral hoe je met elkaar het gebied zo duurzaam mogelijk onderhoudt voor de volgende generaties. Dagelijks is hij op pad om met natuur- en bosbeheer de toekomst van het landgoed veilig te stellen.
Uit een stukje idealisme koos Alex van de Klift voor het vak van energieprestatie-adviseur. Hij voert energiechecks uit bij mensen thuis en ook in Scherpenzeel bezocht hij woningen. “Door een oerwoud van informatie zie je soms niet meer wat voor jouw woonsituatie de beste keuze is. Ik denk daar graag in mee.”
Regen kan een vriend én een vijand zijn. Vocht is nodig om gewassen te laten groeien, dit voorjaar was het echter zo nat dat zowel tuinderij ‘t Struykgewas en het Plukatelier aan de Vlieterweg voor een uitdaging stonden.
Al meer dan twintig jaar zetten Rob en Ria van de Bor zich onvermoeibaar in voor de natuur. Met name om kinderen kennis te laten maken met de schoonheid van onze omgeving. Met buitenlessen vanuit het project Van luchtkasteel tot dassenburcht maken schoolkinderen onder leiding van vrijwilligers kennis met het landgoed Scherpenzeel. Dit voorjaar werd daar zelfs een fotowedstrijd aan verbonden.
Iedere eerste vrijdag van de maand zijn de vrijwilligers van het Repaircafé te vinden in de Breehoek. Kapotte stofzuiger, koffiezetapparaat of schemerlamp? De heren (en dame) van het Repaircafé buigen zich er vol enthousiasme over. Kosten zijn nihil, alleen voor onderdelen die vervangen moeten worden.
Het is een drukte van belang op het volkstuinencomplex aan de Geerhoek. De negentig tuinen van Volkstuinvereniging Scherpenzeel worden gespit, ingezaaid en ingericht voor het nieuwe moestuinseizoen.
Op het dak van Loon- en grondverzetbedrijf Schimmel aan de Brinkkanterweg liggen naar verwachting eind 2024 140 zonnepanelen. Het project is een samenwerking tussen energiecoöperatie ZonopWoudenberg en Bert en Ineke Schimmel.